Quantcast
Channel: ICT Blog » Microsoft
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Introductie Windows Azure

$
0
0

CloudSourcing is voor vrijwel iedereen inmiddels een bekend begrip. Kostenvoordeel en time-to-market zijn hierbij de grootste voordelen. Een kostenreductie op infrastructuur van zestig tot tachtig procent vormt hierbij geen uitzondering. Voor ieder systeem of product moet echter wel worden bekeken of een deployment in de cloud zinvol is. Hierin zijn een aantal scenario’s te onderscheiden (fig. 1).

Figuur 1 – typische cloud scenario’s

Verschillende scenario’s
Voorbeelden van een ‘Aan en uit scenario’ (figuur 1-1) zijn een systeem voor loonstroken en een polissysteem van een verzekeraar, die op een vast aantal dagen per maand piekbelastingen kennen. De rekenkracht, die hiervoor nodig is, wordt de rest van de maand niet gebruikt. De cloud maakt het mogelijk deze rekenkracht op het juiste moment in te zetten, gedurende een korte periode. Het ‘Snelle groei’ scenario (figuur 1-2) is van toepassing bij start-ups, die vaak beperkte middelen hebben. Een goed idee kan heel snel een enorme hit worden, waardoor erg snel opgeschaald moet worden. En als het geen succes wordt, wil je geen groot serverpark hebben, dat niet draait. Ook in dit scenario biedt de cloud uitkomst. Als er weinig inkomsten zijn, zijn de kosten laag en indien er sprake is van een hit, zijn meer kosten ook te rechtvaardigen. Met de cloud kan in enkele minuten worden opgeschaald naar meer servers. Een voorspelbare piekbelasting (figuur 1-3) zie je vaak bij live TV shows, die interacties kennen met de kijker. Een website, zoals ‘www.crisis.nl’ is een typisch voorbeeld van een website met onvoorspelbare piekbelastingen (figuur 1-4).

PaaS
Naast bekende cloud leveranciers, zoals Amazon (aanbieder van Infrastructure-as-a-Service – IaaS), Salesforce.com (aanbieder van Software-as-a-Service – SaaS) en Google (aanbieder van zowel IaaS als SaaS), mikt Microsoft met Windows Azure op Platform-as-a-Service (PaaS). Figuur 2 toont de belangrijkste verschillen.

Figuur 2 – verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS

Windows Azure is op dit moment het belangrijkste product van Microsoft. Windows Azure beschikt over acht datacenters, verdeeld over drie continenten, waaronder Amsterdam.

Onderdelen van Windows Azure
Windows Azure bestaat uit Core Services en Additional Services. Dit laatste onderdeel komt in een volgend artikel uitgebreid aan de orde. De drie Core Services zijn: Compute, Storage en Azure Database.

1.    Compute
Compute kent de volgende varianten:

  • Een Web Role is de omgeving, die we kennen van de IIS webserver. Hierin draaien webapplicaties en webservices, die schaalbaarheid en performance vereisen.
  • In tegenstelling tot een Web Role, heeft een Worker Role geen extern endpoint, waarop deze bereikbaar is. Een typische toepassing van een Worker Role is het afhandelen van background tasks, die geen gebruikersinteractie kennen.
  • De VM Role is als het ware een virtuele machine, waarop je een bepaald image draait. Je kunt in Windows Azure een standaard beschikbaar image kiezen of een image als .vhd bestand aanmaken en uploaden. De recente Windows Azure update van juni 2012 maakt het mogelijk Linux distributies, zoals openSUSE en Ubuntu, in een Windows Azure VM Role te hosten.
  • Windows Azure Web Sites zijn met de release van juni 2012 geïntroduceerd en bieden een snelle manier om een website up-and-running te krijgen. Binnen 5 minuten heb je een professioneel ogende website, inclusief CMS en blog functionaliteit in de lucht. Binnen Windows Azure Web Sites kun je gebruik maken van diverse frameworks, zoals ASP.NET, Classic ASP, PHP en Node.js.

    Figuur 3 – klik, klik, klaar

Voor alle roles geldt dat je over een virtuele machine beschikt, waarbij je het type en de daarbij behorende specificaties en prijzen kunt kiezen. Naast het type van de virtuele machine bepaal je ook hoeveel instanties je wilt gebruiken. Beide zijn runtime configuratiewijzigingen.

2.    Storage (data management)
Azure Storage kent drie belangrijke componenten:

  • Tables, bedoeld om hiërarchische data op te slaan, zijn extreem schaalbaar. Door de juiste keys op de data te definiëren levert deze vorm van dataopslag een enorm goede performance. Azure Tables is een noSQL manier van opslaan; het is een key-value store.
  • Blobs worden gebruikt voor het opslaan van ongestructureerde binaire data. Voor zowel Tables als Blobs geldt dat je betaalt voor iedere Gigabyte die je opslaat.
  • Een Queue is een FIFO mechanisme om communicatie tussen Web Roles en Worker Roles te faciliteren. Azure Queues bieden een veilige en betrouwbare manier om berichten uit te wisselen.

3.    Azure Database
Azure Database (voorheen SQL Azure genaamd) is de bekende SQL Server relationele database in de cloud. In een andere post ga ik dieper in op de details van Azure Storage en Azure Databases.

Pricing
Een veel gebruikt principe bij CloudSourcing is dat je betaalt voor datgene wat je gebruikt. Dit is in hoofdlijnen bij Windows Azure ook het geval, met een paar uitzonderingen. Zo gelden de Compute tarieven per uur, dat de Role beschikbaar is, en niet wanneer deze daadwerkelijk wordt gebruikt. Meer informatie over prijzen is te vinden op https://www.windowsazure.com/en-us/pricing/details/.

Web
Windows Azure voor developers: https://www.windowsazure.com/en-us/develop/overview/.
90 dagen gratis proberen: https://www.windowsazure.com/en-us/pricing/free-trial/.
Windows Azure Platform Training Kit – oktober 2012: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8396.

Twitter
Microsoft (@WindowsAzure), Anko Duizer (@ankoduizer), Dennis Mulder (@dennismulder), Scott Guthrie (@scottgu), Windows Azure User Group (@wazugNL).

Over Jaco Oskam
Ik werk als systeemarchitect in de vertical Logistics en houd mij dagelijks bezig met de architectuur en het bedenken van oplossingen voor klanten van ICT. Voor diverse klanten heb ik aan – op Azure gebaseerde – oplossingen gewerkt. Ik ben altijd bereid Windows Azure gerelateerde vragen te beantwoorden of om mee te denken in mogelijk oplossingen. Ook verzorg ik op verzoek presentaties bij klanten, die interesse tonen in Windows Azure. Ik hoor graag van jullie via +31 (0)6 27068307 of jaco.oskam@ict.nl!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Latest Images

Trending Articles





Latest Images